The Food Safety Agency of the Republic of Azerbaijan was founded in February 2017 to take over the tasks previously carried out by the State Veterinary Service. The Food Safety Agency is a central executive authority, which fulfills the following functions:
The Azerbaijan Standardization Institute, which was established in 2017 aims to achieve adaptation of the national standardization system in the country to international requirements, to increase the safety, quality, competitiveness, and export potential of products. One of the activities of the Agency is the certification of products and services.
The new state standard AZS 921: 2022 has been adopted, according to which the use of chemical-synthetic (artificial) substances in the production of environmentally friendly products should be minimized and care should be taken to protect the health of consumers and the environment. The new standard will allow for regulation of the production and processing of food products in accordance with the requirements, improve the quality, and bring competitive environmentally friendly products to the market.
Guidelines on food trade quality and other useful documents are available for download through the Documents Search and Download Tool.
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi əvvəllər Dövlət Baytarlıq Xidməti tərəfindən həyata keçirilən vəzifələri öz üzərinə götürmək üçün 2017-ci ilin fevral ayında yaradılıb. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi mərkəzi icra hakimiyyəti orqanıdır və aşağıdakı funksiyaları yerinə yetirir:
2017-ci ildə yaradılmış Azərbaycan Standartlaşdırma İnstitutu ölkədə milli standartlaşdırma sisteminin beynəlxalq tələblərə uyğunlaşdırılmasına nail olmaq, məhsulların təhlükəsizliyini, keyfiyyətini, rəqabət qabiliyyətini və ixrac potensialını artırmaq məqsədi daşıyır. Agentliyin fəaliyyət istiqamətlərindən biri məhsul və xidmətlərin sertifikatlaşdırılmasıdır.
Yeni AZS 921: 2022 dövlət standartı qəbul edilib ki, ona əsasən ekoloji təmiz məhsulların istehsalında kimyəvi-sintetik (süni) maddələrdən istifadə minimuma endirilməli, istehlakçıların sağlamlığının və ətraf mühitin qorunmasına diqqət yetirilməlidir. Yeni standart qida məhsullarının istehsalını və emalının tələblərə uyğun tənzimlənməsinə, keyfiyyətinin yüksəldilməsinə, rəqabətqabiliyyətli ekoloji təmiz məhsulların bazara çıxarılmasına imkan verəcək.
Qida ticarətinin keyfiyyətinə dair təlimatlar və digər faydalı sənədlər Sənədlərin Axtarışı və Yükləmə Aləti vasitəsilə yükləmək üçün mövcuddur.
Information on certification of products and other activities carried out by AZSTAND (Azerbaijan Standardization Institute)
AZSTAND (Azərbaycan Standartlaşdırma İnstitutu) tərəfindən həyata keçirilən məhsulların sertifikatlaşdırılması və digər fəaliyyətlər haqqında məlumat
Keçid Keçid